Obveznici fiskalizacije

Uvod

"Zakon o fiskalizaciji", za koji se očekuje stupanje na snagu od 1.1.2013. godine., propisuje obvezu izdavanja računa preko kompjuterskih kasa izravno povezanih s Poreznom upravom. Zakonom se namjerava uvesti potpunija kontrola i nadzor Porezne uprave nad prometom poduzetnika koji isporuke dobara i usluga naplaćuju u gotovini.

Pri tome se gotovinskom naplatom, osim novčanica, smatraju i plaćanje karticama, čekovima i svim ostalim „surogatima“ gotovine (dakle, sve osim izravnog plaćanja preko transakcijskih bankovnih računa).

Obveznici po fazama

  • Od 1.1.2013. PC kase povezane Internetom s Poreznom upravom moraju instalirati trgovačka društva koja su prema propisima o računovodstvu klasificirana kao srednji i veliki poduzetnici te svi poduzetnici neovisno o veličini koji obavljaju usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane (ugostitelji)
  • Od 1.4.2013. obveza fiskalizacije uvodi se za trgovce na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala i za osobe koje obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja (odvjetnici, bilježnici, liječnici, stomatolozi, veterinari, tumači, prevoditelji, arhitekti, inženjeri, porezni savjetnici, revizori i dr.)
  • Od 1.7.2013. fiskalizacija postaje obvezna za sve ostale poduzetnike, osim onih koji nisu obveznici fiskalizacije.
  • Pogledajte našu ponudu Fiskalnih paketa!


Napomena:

S popisa obveznika su, za sada, izuzeti: poduzetnici koji ostvaruju promete prodajom karata i žetona u putničkom prometu, prodajom ulaznica, prodajom na tržnicama, od prodaje tiska, vlastitih poljoprivrednih proizvoda, prodajom proizvoda i usluga u poštanskom prometu, od igara na sreću i zabavnih igara, prodajom putem automata, pružanjem bankarskih usluga i poduzetnici koji ostvareni promet evidentiraju preko instaliranih mjernih uređaja (npr. struja, plin, telefon).